Hlasujte o nejkrásnější fotku Jizerských hor

Se začátkem letních prázdnin přichází Nadace Ivana Dejmala ve spolupráci s Libereckým deníkem s hlasováním v rámci fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, která probíhá již potřinácté. Čtenáři Libereckého deníku si mohou prohlédnout snímky Jizerských hor, které jejich autoři do soutěže přihlásily a dát hlas té, která se jim líbí nejvíce. Začíná se již toto pondělí 3.7. na stránkách https://liberecky.denik.cz přesně ve 12 hodin, hlasovat se bude přesně týden. Takto proběhne 8 kol a z každého vzejdou dvě nejlépe hodnocené fotografie. Ty se pak mezi sebou utkají o přízeň veřejnosti ve finálovém hlasování, které se uskuteční na přelomu srpna a září. Na autora vítězného snímku čeká hodnotná cena od společnosti Canon a umístění na výstavě, kterou nadace připravuje.​

Do letošního ročníku se přihlásilo 47 fotografů a dorazilo celkem 153 snímků. Všechny se postupně představí veřejnosti v rámci internetového hlasování. Fotografie, která uspěje, se připojí k dalším 35, které vybere odborná porota a stanou se součástí putovní výstavy. Vernisáž se uskuteční v úterý 26. září v libereckém Centru Babylon. Následně se představí veřejnosti ve vybraných městech libereckého kraje ale například i v Polsku. „Těším se opětovně na výstavní kolekci, kterou chceme veřejnosti představit Jizerské hory v jejich nezaměnitelných krásách a pohledech. Každoročně fotografové dokazují, že Jizerky jsou neuvěřitelně rozmanité pohoří plné zajímavostí a kouzelných míst. Ať už se jedná o jedinečná rašeliniště, úchvatné skalní vyhlídky a pohledy z nich do hlubokých údolí nebo pestrou faunu a flóru, kterou hory oplývají. Určitě nebudou chybět pohledy na ikonickou osadu Jizerka s horou Bukovec nebo unikátní komplex Jizerskohorských bučin, které byly zapsány mezi přírodní památky UNESCO,“ vyjmenovává Ondřej Petrovský, ředitel pořádající Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.

Odborná porota bude mít však ještě jeden úkol a to vybrat ze všech fotografií 13 nejpovedenějších, ze kterých nadace vydá benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2024. Ten má mezi veřejností značný úspěch a loňský rekordní náklad 2 100 kusů byl vyprodán ještě před Vánoci. Výtěžek pak nadace využívá na projekty pomáhající Jizerským horám i jejich okolí. V minulosti takto lidé nákupem kalendářů pomohli s výsadbou druhově rozmanitých lesů, záchranou cenných rašelinišť či vybudováním kvalitní návštěvnické infrastruktury. Ani letos tomu nebude jinak a nadace plánuje náklad kalendářů ještě navýšit. „Zájem o kalendář mi dělá velikou radost. Je vidět, že lidé rádi pomohou dobré věci a my jim za to nabízíme krásné pohledy na Jizerské hory. Každoročně se přidávají i firmy, které si nechají na spodní pruh natisknout svou prezentaci a používají ho jako dárek pro své zaměstnance a partnery. Pamatuji si na první ročník, kdy jsme vydali 800 kalendářů a málem jsme je neprodali a nyní jich nestačilo ani 2 100, “ říká Petrovský.

Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky vyhlásila Nadace Ivana Dejmala poprvé v roce 2011 na popud předsedy správní rady Františka Pelce. Od té doby dorazilo již přes 2 500 snímků Jizerských hor a vydáno bylo 17 600 kalendářů. Autoři oceněných snímků jsou každoročně odměněni nejen tiskárnami nebo fotoaparáty od společnosti Canon či poukazy do centra Babylon, ale především se jejich fotografie objeví v benefičním kalendáři. „Věřím, že tradici, kterou jsme zde vybudovali, bude pokračovat ještě řadu let. Lidem přinášíme celoroční podívanou na Jizerskohorské zajímavosti a oni prostřednictvím nákupu kalendářů zdejší krásnou přírodu podporují. Těším se, jak dopadne letošní ročník,“ uzavírá Petrovský.