Hlasování o nejkrásnější fotku Jizerských hor je za polovinou

Šestým týdnem probíhá hlasování čtenářů Libereckého deníku o nejkrásnější fotografii Jizerských hor. Vybírají ze snímků, které autoři zaslali do oblíbené fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky, kterou pořádá Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Každý pátek se na webu Deníku představí nová sada fotografií, ze kterých veřejnost vybírá a dvě nejlépe hodnocené pak postupují do finále, které se uskuteční počátkem září poté, co proběhne všech osm základních kol. Na autora vítězného snímku čekají ceny od společnost Canon, která je partnerem soutěže již od počátku, stejně jako Liberecký deník.

Došlé fotografie hodnotí i odborná porota, která vybere 13 nejzdařilejších a nadace z nich vydá benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2022. Z širšího výběru pak sestaví putovní výstavu, která bude mít vernisáž v úterý 5. října v libereckém Centru Babylon. Proběhne zde i křest kalendáře a nadace zahájí jeho prodej. Z výtěžku opětovně podpoří projekty pomáhající Jizerský horám. „Věřím, že i další vydání kalendáře bude mít mezi lidmi úspěch a opětovně se podaří prodat celý náklad. Loni jsme vydali rekordních 1 800 výtisků a počátkem roku byli prakticky všechny pryč. A to i přes zavřená infocentra knihkupectví, kde se jich pravidelně prodá značná část,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Nadace pořádá soutěž již od roku 2011 a za tu dobu se sešlo více než dva tisíce snímků Jizerských hor, vydáno bylo 13 500 kalendářů a výtěžek z jejich prodeje pomohl například s projekty napomáhající zadržování vody v cenných rašeliništích v samém srdci tohoto pohoří, obnovou návštěvnické infrastruktury, s výsadbou tisíců původních a druhově rozmanitých sazenic stromků či zprůchodněním toku Smědé. „Velmi si vážím nejen fotografů, bez kterých by celá soutěž nebyla myslitelná, ale i všech lidí, kteří si zakoupí kalendář. Ten má nejen potěšit krásnými snímky Jizerek, které Vás budou provázet po celý příští rok, ale zároveň významně pomáhá samotnému cennému pohoří. Velikou radost mám i z firem které si je objednávají jako poděkování svým partnerům či zaměstnancům a podporují tak životní prostředí, ve kterém podnikají,“ děkuje Petrovský. Liberecký deník je mediálním partnerem soutěže již od samého počátku a hlasování veřejnosti tak bude probíhat již po jedenácté. Odměny pro oceněné autory pak věnuje každým rokem společnost Canon a zapojí se i letos.