Vernisáž výstavy Zaostřeno na Jizerky

Kdy: úterý 22.9.2020 od 17 hodin

Kde: Centrum Babylon, Liberec (vchod přes hotelovou recepci) – mapa: https://mapy.cz/s/babusazegu

V rámci hygienických opatření žádáme návštěvníky, aby měli po ceou dobu nasazené roušky (či obdobnou ochranu nosu a úst), využili možnosti desinfekce rukou u vstupu a dodržovali rozestupy.

V úterý 22. září se veřejnosti představí benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021, který vydala Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody z nejkrásnějších snímků Jizerských hor stejnojmenné fotografické soutěže. Uskuteční se tak v rámci vernisáže výstavy, kterou Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody pořádá od 17 hodin v libereckém Centru Babylon. Snímky do kalendáře i výstavní kolekce vybírala odborná porota z těch, co zaslali fotografové během jara letošního roku. Na autory oceněných snímků čekají hodnotné ceny od společnosti Canon. Zároveň si zde bude možné kalendář za 300,- Kč zakoupit nebo kdykoliv později objednat prostřednictvím e-shopu nadace na stránkách www.nadaceivanadejmala.cz s tím, že výtěžek putuje na záchranu jizerskohorských rašelinišť.

Kalendářů jsme letos vydali 1 800 kusů a po předchozích dobrých zkušeností věřím, že se je povede opět rozprodat do posledního. Lidé si tak domů přinesou krásné pohledy na Jizerky a ještě jim finančně pomohou,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace. Fotografickou soutěž pořádá nadace již podesáté a letos poslalo 52 účastníků celkem 208 snímků. Jednu fotografii, která bude k vidění na výstavě, vybírala i široká veřejnost v rámci internetového hlasování, kde bylo odevzdáno celkem přes 14 tisíc hlasů. „Zájem lidí o fotosoutěž mě potěšil a ukazuje se, že Jizerky mají stále co nabídnout a že je zde mnoho skvělých fotografů, kteří umí jejich kouzlo zachytit,“ doplňuje Petrovský.

Počty tištěných kalendářů každým rokem rostou a nadace jich vydala již téměř 15 tisíc. Jejich prodejem získává peníze na projekt záchrany jizerskohorských rašelinišť. Konkrétně přispěje Jizersko-ještědskému horskému spolku na budování 60 přehrážek v dříve necitlivě odvodňovaných cenných přírodních lokalitách a na výsadbu více jak 14 tisíc sazenic geneticky původních dřevin. „Projekt Obnovy evropsky významné lokality Jizerské smrčiny jsme si vybrali neboť naprosto přesně zapadá do námi podporovaných priorit, tedy zadržování vody v krajině přírodě blízkým způsobem a obnovu druhově i věkově rozmanitých lesů. Věřím, že kalendář bude mít úspěch a podaří se nám na spolufinancování projetu tímto způsobem získat dostatek peněz,“ doufá Petrovský.

Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné po­hoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu. Díky výtěžku z prodeje kalendářů mohla nadace v minulosti podpořit obnovu návštěvnické infrastruktury, záchranu rašeliniště na Nové Louce, výsadbu desítek tisíc původních dřevin na vrcholky těchto hor nebo vybudování rybího přechodu na Smědé. „Jsem velmi rád, že fotosoutěž má dvojí rozměr a krom krásných fotek můžeme horám pomáhat. Vážím si nejen všech nadšených fotografů, které se s ostatními chtějí podělit o své záběry, ale samozřejmě i všem, kteří si kalendář koupí. Ať už pro sebe nebo jako pěkný dárek. S potěšením také sleduji narůstající zájem firem, které si nechávají na spodní pruh natisknout svou prezentaci a používají ho jako dárek pro své zaměstnance či obchodní partnery a zároveň tak přispívají na ochranu přírody,“ uzavírá Petrovský.

Pozvánka na vernisáž