Lidé vybrali nejkrásnější fotku Jizerských hor

V pátek skončilo hlasování na stránkách Libereckého deníku o nejkrásnější fotku Jizerských hor z těch, co byly přihlášeny do fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky. Vítězkou se stala Denisa Albaniová se snímkem Svítání na Jizerce, která ve finálovém kole obdržela 2 977 hlasů. Lidé vybírali z 208 fotografií Jizerských hor po celou dobu letních prázdnin postupně v osmi semifinálových kolech. Z každého postoupily do finále dva snímky a ty se v závěrečném kole utkaly mezi sebou. Celkem bylo v soutěži odevzdáno necelých 14 tisíc hlasů, což je dosavadní rekord a na vítězku čekají hodnotné ceny od společnosti Canon. Zájem lidí o fotosoutěž mě potěšil a ukazuje se, že Jizerky mají stále co nabídnout a že je zde mnoho skvělých fotografů, kteří umí jejich kouzlo zachytit,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.

Vítězný snímek se zařadí mezi ty, které vybrala odborná porota a k vidění bude na výstavě, která má vernisáž v úterý 22. září od 17 hodin v Centru Babylon Liberec. Zde se také představí benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021, který sestavila porota z nejkrásnějších snímků letošního ročníku. Zájem o ně každý rokem roste a nadace jich letos vydává již 1 800 kusů. Jejich prodejem získává peníze na projekt záchrany jizerskohorských rašelinišť. Konkrétně přispěje Jizersko-ještědskému horskému spolku na budování 60 přehrážek v dříve necitlivě odvodňovaných cenných přírodních lokalitách a na výsadbu více jak 14 tisíc sazenic geneticky původních dřevin. „Projekt Obnovy evropsky významné lokality Jizerské smrčiny jsme si vybrali neboť naprosto přesně zapadá do námi podporovaných priorit, tedy zadržování vody v krajině přírodě blízkým způsobem a obnovu druhově i věkově rozmanitých lesů. Věřím, že kalendář bude mít úspěch a podaří se nám na spolufinancování projetu tímto způsobem získat dostatek peněz,“ doufá Petrovský.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášená před deseti lety a do letošního ročníku poslalo své snímky 52 autorů. Za celou historii dorazilo přes 2 100 snímků a vydáno bylo téměř 15 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné po­hoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu. Díky výtěžku z prodeje kalendářů mohla nadace v minulosti podpořit obnovu návštěvnické infrastruktury, záchranu rašeliniště na Nové Louce, výsadbu desítek tisíc původních dřevin na vrcholky těchto hor nebo vybudování rybího přechodu na Smědé. „Jsem velmi rád, že fotosoutěž má dvojí rozměr a krom krásných fotek můžeme horám pomáhat. Vážím si nejen všech nadšených fotografů, které se s ostatními chtějí podělit o své záběry, ale samozřejmě i všem, kteří si kalendář koupí. Ať už pro sebe nebo jako pěkný dárek. S potěšením také sleduji narůstající zájem firem, kteří si nechávají na spodní pruh natisknout svou prezentaci a používají ho jako dárek pro své zaměstnance či obchodní partnery a zároveň tak přispívají na ochranu přírody,“ uzavírá Petrovský.