Hlasování o nejhezčí fotku Jizerských hor je ve finále

Po celou dobu letních prázdnin vybírali čtenáři Libereckého deníku 16 fotografií Jizerských hor, ze kterých nyní hlasováním zvolí tu nejkrásnější. Snímky zaslali jejich autoři do oblíbené fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, která letos slaví jubilejní desátý ročník. Sešlo se jich celkem 208 a každý týden se na stránkách Deníku objevilo 26, ze kterých postoupili do finálového kola vždy 2 nejlépe hodnocené. Na vítěze čekají hodnotné ceny od společnosti Canon a čestné místo na výstavě Zaostřeno na Jizerky, která bude mít vernisáž v úterý 22. září od 17 hodin v libereckém Centru Babylon. Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která soutěž pořádá, zde zároveň představí benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021, do kterého vybírala snímky odborná porota.

Zájem lidí mě velmi mile překvapil a doposavad bylo odevzdáno přes osm tisíc hlasů tedy skoro o dva tisíce více než loni touto dobou. Těší mě, že tímto způsobem můžeme lidem nabídnout pohledy na Jizerské hory a tím je vybídnout k potřebě jejich ochrany. Hlavním výstupem soutěže je pak benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky, jehož nákupem může každý přispět na projekty pomáhající Jizerským horám,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Fotografická soutěž byla vyhlášená v březnu a přihlásit se mohl každý s až čtyřmi snímky Jizerských hor. Pravidelně se jí účastní autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. Zrovna v minulém ročníku polský autor uspěl hned se dvěma snímky, které se objevily v kalendáři na rok 2020. Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody pořádá soutěž už po desáté a v jejím průběhu bylo zasláno přes dva tisíce fotek a vydáno bylo 11 700 kalendářů. „Jeho náklad jsme v průběhu let postupně navyšovali a loni jsme vydali již 1 600 kalendářů, což je dvojnásobek oproti první ročníku a všechny se nám opětovně podařilo prodat. Velmi si vážím všech firem i lidí, kteří naše projekty tímto způsobem podporují. V letošním roce budeme počet vydaných kalendářů opět navyšovat a věřím, že zájem veřejnosti bude taktéž stoupat. Jizerské hory sice vypadají na první pohled zdravě, ale je zde stále řada problémů, které je potřeba řešit a prostředky z prodeje kalendářů tomu významně pomáhají,“ vysvětluje Petrovský. Výtěžek putuje pravidelně na projekty pomáhající Jizerským horám a jejich okolí. Nadace tak mohla v minulosti přispět na obnovu návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách, vybudování rybího přechodu na Smědé, výsadby původních dřevin nebo záchranu rašeliniště na Nové louce. Výtěžek z letošního ročníku věnuje Jizersko-ještědskému horskému spolku na výsadbu více jak 14 tisíc geneticky původních dřevin do samého srdce Jizerských hor. Zároveň pomůže vybudovat přehrážky v místních rašeliništích, které budou díky tomu lépe zadržovat vodu v krajině.

V září zahájená výstava se v listopadu přesune do prostor krajského úřadu a následně putuje po celém Libereckém kraji. Nově je též jeden měsíc k vidění i v Polsku. „Z letos došlých snímků mám opět velkou radost a krom tradičních míst zachycených netradičním pohledem mě mile překvapily i zcela nové pohledy na Jizerské hory. Je vidět, že i když je toto pohoří relativně malé, poskytuje na svém území nepřeberné množství přírodních fenoménů a nádherných lokalit i rozhledů. V tom mám Jizerky velmi rád a témata fotografům ani po 10 letech nedošla. Vznikla tu již tradiční a veřejností oblíbená soutěž, která má krom jiného za cíl poukázat i na potřebu ochrany přírody obecně,“ uzavírá Petrovský.