Hlasujete o nejhezčí fotku Jizerských hor

Do jubilejního 10 ročníku fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, kterou pořádá Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, zaslalo 52 autorů celkem 208 snímků Jizerských hor. Čtenáři Libereckého deníku mohou nyní svým hlasováním vybrat tu nejkrásnější, která se přidá do výstavní kolekce. Tu sestavuje odborná porota a zároveň vybírá 13 snímků, ze kterých vydá nadace benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021. V průběhu celých letních prázdnin se postupně v osmi kolech představí na internetových stránkách Libereckého deníku jednotlivé fotografie a z každého z nich postoupí do finále 2 nejlépe hodnocené snímky. Ty se pak utkají v závěrečném kole mezi sebou a vyhraje ten, co získá nejvíce hlasů. V loňském roce to byl souboj velmi těsný a odevzdaných téměř 11 tisíc hlasů vypovídá o značném zájmu veřejnosti, což mě těší,“ říká Ondřej Petrovský ředitel pořádající nadace. Autor vítězné fotografie obdrží od společnosti Canon hodnotnou výhru a všechny vybrané snímky včetně nového kalendáře představí nadace na vernisáži výstavy 22. září v prostorách Centra Babylon v Liberci.

Fotografická soutěž byla vyhlášená v březnu a přihlásit se mohl každý s až čtyřmi snímky Jizerských hor. Pravidelně se jí účastní autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. Zrovna v minulém ročníku polský autor uspěl hned se dvěma snímky, které se objevily v kalendáři na rok 2020. Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody pořádá soutěž už po desáté a v jejím průběhu bylo zasláno přes dva tisíce fotek a vydáno bylo 11 700 kalendářů. „Jeho náklad jsme v průběhu let postupně navyšovali a loni jsme vydali již 1 600 kalendářů, což je dvojnásobek oproti první ročníku a všechny se nám opětovně podařilo prodat. Velmi si vážím všech firem i lidí, kteří naše projekty tímto způsobem podporují. V letošním roce budeme počet vydaných kalendářů opět navyšovat a věřím, že zájem veřejnosti bude taktéž stoupat. Jizerské hory sice vypadají na první pohled zdravě, ale je zde stále řada problémů, které je potřeba řešit a prostředky z prodeje kalendářů tomu významně pomáhají,“ vysvětluje Petrovský. Výtěžek putuje pravidelně na projekty pomáhající Jizerským horám a jejich okolí. Nadace tak mohla v minulosti přispět na obnovu návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách, vybudování rybího přechodu na Smědé, výsadby původních dřevin nebo záchranu rašeliniště na Nové louce. Výtěžek z letošního ročníku věnuje Jizersko-ještědskému horskému spolku na výsadbu více jak 14 tisíc geneticky původních dřevin do samého srdce Jizerských hor. Zároveň pomůže vybudovat přehrážky v místních rašeliništích, které budou díky tomu lépe zadržovat vodu v krajině.

Samotné hlasování startuje v pátek 3. července a každé z osmi základních kol potrvá vždy jeden týden. Na prvních 14 dní v září pak vychází kolo finálové, kam budou postupovat vždy 2 nejlépe hodnocené snímky ze základních kol. Veřejnost si tedy bude moci po celou dobu letních prázdnin nejen prohlížet krásné snímky Jizerských hor, ale svým hlasem podpořit ten, který považuji za nejkrásnější. Liberecký deník je mediálním partnerem soutěže již od počátku a pravidelnou podporu ve formě cen pro autory vítězných snímků poskytuje společnost Canon. V září zahájená výstava následně putuje po celém Libereckém kraji a nově je též jeden měsíc k vidění i v Polsku. „Z letos došlých snímků mám opět velkou radost a krom tradičních míst zachycených netradičním pohledem mě mile překvapily i zcela nové pohledy na Jizerské hory. Je vidět, že i když je toto pohoří relativně malé, poskytuje na svém území nepřeberné množství přírodních fenoménů a nádherných lokalit i rozhledů. V tom mám Jizerky velmi rád a témata fotografům ani po 10 letech nedošla. Vznikla tu již tradiční a veřejností oblíbená soutěž, která má krom jiného za cíl poukázat i na potřebu ochrany přírody obecně,“ uzavírá Petrovský.

Stránky fotosoutěže s podrobnostmi: https://www.nadaceivanadejmala.cz/fotosoutez