Křest knihy – JIZERSKÉ HORY – o historii a umění do roku 1813

JIZERSKÉ HORY – o historii a umění do roku 1813
kde: Experimentální studio, Liberec – Lidové sady
kdy: v úterý 12. 11. 2019 v 19 hodin

Jedná se o čtvrtý díl projektu, popisujícího Jizerky ze všech možných úhlů pohledu. Oproti předcházejícím svazkům věnovaným přírodě se tentokrát zabývá historií a kulturou. Knihu sestavil kolektiv více než šedesáti odborníků. Shrnuje vývoj kraje od pravěkých nálezů až po napoleonské války. V dalším chystaném svazku bude historie chronologicky navazovat. Z mimořádných zajímavostí můžeme připomenout unikátní neolitický těžební areál v Jistebsku, nebo popis husitských operací na opačné severní části Jizerských hor. Přínosem je konečně podrobné zpracování osídlování středověkého Frýdlantska, historie pivovarů i textilní výroby, jež měla ve sledované oblasti evropský význam. Mnohého čtenáře překvapí nový od ideologie očištěný pohled na dosud velmi stereotypně popisované selské hnutí a rozporuplnou osobnost jeho vůdce Andrease Stelziga. Podrobně je popsán vznik a vývoj barokního skvostu v Hejnicích i neméně významného cisterciáckého areálu v Cieplicích Śląských. Stejně tak jsou vylíčeny někdy až dramatické osudy vzmáhajícího se měšťanstva ve víru tereziánských a josefských reforem i počáteční kroky prvních manufakturistů. Jen málokdo si uvědomuje, že Janův Důl se stal manufakturní vesnicí, jakousi první „průmyslovou zónou“, po níž následovaly další. Vůbec poprvé je s množstvím zajímavých detailů komplexně vylíčena vojenská situace v roce 1813, kdy se Napoleon se svými vojsky pohyboval v severním podhůří Jizerských hor. Více než 250 kapitol a přes tisíc reprodukcí je zárukou, že každý si přijde na své. Chybět nemohou ani oblíbené letecké snímky.

Velký formát 23 x 32 cm, 456 stran, s nakladatelskou slevou za 1 800 Kč

Roman Karpaš, Hedvábná 1119 /11, 460 01 Liberec 6, www.nakladatelstvirk.com, karpas@volny.cz
Objednávky na všech kontaktech, neúčtujeme poštovné ani balné!

Pozvánka na křest knihy

Anotace knihy JIZERSKÉ HORY – o historii a umění do roku 1813