Hlasování o nejkrásnější fotku Jizerek je v polovině

Pět týdnů a pět kol hlasování má za sebou výběr nejkrásnější fotografie Jizerských hor tak, jak ji vidí čtenáři Libereckého deníku. Semifinálových kol soutěže Zaostřeno na Jizerky bude celkem osm a z každého postoupí do finále dva nejlépe hodnocené snímky. Závěrečné hlasování proběhne na přelomu srpna a září. Autor vítězného snímku obdrží hodnotou cenu od společnosti Canon a jeho fotografie doplní výběr odborné poroty na výstavu, která bude mít vernisáž 24. září v libereckém Centru Babylon. Zde také Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která soutěž pořádá, představí benefiční kalendář, který vznikl z nejkrásnějších snímků a jeho nákupem mohou lidé přispět na Jizerské hory. Hlasovat můžete každý týden na webových stránkách www.liberecky.denik.cz

Odevzdáno bylo již přes pět tisíc hlasů a zdá se, že letos zájem veřejnosti překoná minulé roky. A je opravdu z čeho vybírat. Fotografové letos zaostřili v Jizerských horách jednak na známá místa, ale podívali se na ně i netradičními pohledy a zároveň se v soutěži objevují místa zcela nová,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá nadace již od roku 2011. Za tu dobu poslali fotografové necelých 1 700 snímků a vydáno bylo přes 10 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Soutěž je určena pro všechny milovníky Jizerských hor, kteří jsou ochotni se s ostatními podělit o snímky, které zde zachytí. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné pohoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu. Hodnocení přihlášených snímků provádí odborná porota a jednu fotografii vybírá i široká veřejnost prostřednictvím internetového hlasování na stránkách Libereckého deníku. Výtěžek z prodeje kalendářů, které každým rokem vznikají z nejlepších snímků, putuje na projekty, které nadace podporuje. Benefiční kalendář tak má nejen potěšit, ale i pomoci přírodě jako takové.

Do uzávěrky letošního ročníku fotosoutěže dorazilo 181 snímků od 52 autorů, porota vybrala nejlepší fotografie na putovní výstavu a z nich pak 13 oceněných, ze kterých jsme sestavili benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Fotografická soutěž si již našla své místo jak mezi fotografy, tak i širokou veřejností a věříme v její další úspěšný rozvoj,“ doplňuje Petrovský.

Kalendáře ve formátu A2 je možné každým rokem objednávat za cenu 300 Kč prostřednictvím E-shopu na internetových stránkách nadace, emailem i telefonicky. Výtěžek z prodeje kalendářů pomohl například s výsadbami původních dřevin do Jizerských hor, opravou návštěvnické infrastruktury, vybudováním rybího přechod na Smědé nebo záchranou rašeliniště na Nové louce. V letošním roce bude výtěžek směrován na projekt obnovy evropsky významné lokality Jizerské smrčiny, jehož cílem je výsadba 14 100 sazenic geneticky původních dřevin do samého srdce Jizerských hor a budování přehrážek v místních rašeliništích, což povede ke zpomalení povrchového odtoku vody. Firmám nadace nabízí možnost nechat si na spodní pruh kalendáře, který je viditelný po celý rok, natisknout vlastní logo a prezentaci své společnosti. „Vydání kalendáře pro rok 2020 již připravujeme a věříme, že si opět najde své příznivce, kterých je každým rokem stále více,“ uzavírá Petrovský.