Vyberte nejkrásnější fotku Jizerských hor

Čtenáři Libereckého deníku opět vyberou v internetovém hlasování nejkrásnější fotku Jizerských hor. Snímky zasílali fotografové do fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky, kterou pořádá Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, již od března. Nyní hodnotí fotografie nejen odborná porota, ale jeden snímek vybere i široká veřejnost. Hlasování bude probíhat po celou dobu letních prázdnin. Postupně se v osmi týdenních kolech představí všechny snímky a z každého postoupí do finále dva nejlépe hodnocené. Finálové hlasování potrvá 14 dní a uskuteční se na přelomu srpna a září. Autor fotografie s největším počtem hlasů obdrží od společnosti Canon hodnotnou výhru a jeho snímek se připojí do výstavní kolekce, kterou nadace představí na vernisáži 24. září v prostorách Centra Babylon v Liberci.

Do červnové uzávěrky bylo přihlášeno 181 fotografií od více jak 50 autorů. „Letošní zájem mě potěšil a odborná porota nemá lehkou práci, neboť většina fotek je opravdu povedená. Některé motivy jsou skoro již tradiční, ale vždy se objeví i řada neotřelých a zajímavých pohledů na krásné pohoří Jizerek,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Porota má nyní za úkol vybrat nejen necelých 40 snímků na putovní výstavu, ale k tomu z těch nejlepších sestaví benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Ten nadace vydá již po deváté a výtěžek z jeho prodeje poputuje na projekty pomáhající Jizerským horám. „Letos jsme si vybrali projekt Jizersko-ještědského horského spolku s názvem Obnova evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. V zásadě jde o to, že do samotného srdce Jizerských hor bude vysázeno přes 14 tisíc geneticky původních stromků a pomůžeme i místním rašeliništím vybudováním přehrážek, díky kterým budou lépe zadržovat vodu. Spolku se povedlo na projekt získat evropskou dotaci ve výši 2 milióny korun a naše nadace se zavázala získat přes 350 tisíc korun na nezbytné spolufinancování,“ vysvětluje Petrovský.

Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá nadace již od roku 2011 a za tu dobu poslali fotografové více jak 1 800 soutěžních snímků a nadace vydala přes 10 tisíc kalendářů. Díky výtěžku z jejich prodeje se podařilo v minulosti opravit turistické stezky v Jizerských horách, zachránit rašeliniště na Nové louce nebo vybudovat rybí přechod na řece Smědé. Samotná výstava putuje po celém Libereckém kraji, ale loni byla též nově i v Polsku. Liberecký deník je jejím mediálním partnerem již od počátku a na internetových stránkách je pravidelně odevzdáno kolem 10 tisíc hlasů. Dalším partnerem je i společnost Canon, která poskytuje ceny pro autory vítězných snímků. „Zájem ze strany fotografů i veřejnosti mě těší a jsem rád, že se nám tu povedlo vybudovat již tradiční akci, která má za cíl nejen ukázat krásy Jizerských hor objektivem fotografů, ale zároveň upozornit na nutnost jejich ochrany. Jizerky jsou sice zelenější než před 30 lety, ale vyhráno ještě rozhodně nemají,“ uzavírá Petrovský.