Hlasování o nejkrásnější snímek Jizerek jde do finále

Po celou dobu letních prázdnin vybírali čtenáři Libereckého deníku postupně v osmi kolech nejkrásnější fotografie Jizerských hor. Z každého kola nyní postupují dva nejlépe hodnocené snímky do finále, aby se střetly mezi sebou a veřejnost mohla vybrat ten úplně nejlepší. Doposud bylo odevzdáno již 6 305 hlasů a dá se očekávat, že finále bude ještě velice napínavé. V následujících 14 dnech můžete i vy rozhodnout o absolutním vítězi hlasování veřejnosti.

Lidé mohli letos vybírat z 212 snímků, které zaslali fotografové do soutěže Zaostřeno na Jizerky. Tu pořádá Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody již posedmé. Vítězný snímek se připojí k výstavní kolekci, kterou vybrala odborná porota a jeho autor obdrží tiskárnu. „Těší mě veliký zájem veřejnosti což je vidět v počtu hlasujících a zároveň si vážím všech fotografů, kteří své krásné snímky do soutěže zaslali, “ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Výstava však není jediné místo, kde se nejlepší snímky objeví. Porota také vybrala 13 fotografií, z nichž nadace sestaví kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018. Ten bude představen v rámci vernisáže ve čtvrtek 12. října v libereckém centru Babylon. Na autory takto oceněných snímků čekají hodnotné ceny od společnosti Canon a pro každého fotografa má nadace připravený jeden výtisk kalendáře jako poděkování.

Kalendář se však i prodává a výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. Díky němu nadace v minulosti pomohla s výsadbou více než 84 tisíc stromků, opravou stezek pro turisty, vybudování rybího přechodu nebo obnovou rašeliniště. Zájem o kalendář každým rokem narůstá a oproti prvnímu ročníku se jejich náklad prakticky zdvojnásobil. „Mám velikou radost, že si soutěž i kalendář našly mezi lidmi své místo a těší mě, že jsou ochotni tímto způsobem pomoci přírodě. Odměnou jim pak je celoroční pohled na krásné snímky,“ říká Petrovský.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky počátkem dubna a přihlásit se mohl kdokoliv, kdo do červnové uzávěrky zaslal snímek Jizerských hor. První ročník se konal na popud Františka Pelce, předsedy správní rady nadace, v roce 2011 a za její historii poslali fotografové přes 800 snímků a vydáno bylo již 7 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. Mezi fotografy si soutěž našla své stálé místo a o prestižní umístění v kalendáři se jich letos utkalo 61. „Myslím si, že se nám podařilo vytvořit pěknou tradiční akci. Vážím si nejen všech fotografů, kteří nám své snímky zasílají, ale i těch, kteří se zapojí do internetového hlasování nebo si pak přijdou prohlédnout výstavu. Myslím si, že letošní ročník je opravdu povedený a věřím, že si kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018 opět získá spoustu svých příznivců,“ uzavírá Petrovský.