Hlasujte a vybírejte nejkrásnější fotografii Jizerských hor

Již od počátku letních prázdnin vybírají čtenáři Libereckého deníku nejkrásnější fotografii Jizerských hor. Hlasování je v polovině a zapojit se může každý. Vybírá se ze snímků, které poslali fotografové do soutěže Zaostřeno na Jizerky. Odevzdáno bylo již přes 3 tisíce hlasů a dá se očekávat velice napínavé finále.

V letošním roce se o přízeň uchází celkem 212 fotografií a každý týden se objeví na internetových stránkách www.libereckydenik.cz část z nich. Z každého z osmi kol postoupí do finále dva snímky s největším počtem hlasů. Ty se pak mezi sebou střetnou v závěrečném čtrnáctidenním hlasování. Vítěz se připojí do výstavní kolekce ke snímkům, které vybírala odborná porota. Ta také zvolila 13 fotografií, z nichž sestaví Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která soutěž pořádá, kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018. Ten bude představen v rámci vernisáže ve čtvrtek 12. října v libereckém centru Babylon. Na autory takto oceněných snímků čekají hodnotné ceny od společnosti Canon a pro každého fotografa má nadace připravený jeden výtisk kalendáře jako poděkování.

Kalendář se však i prodává a výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. Díky němu nadace v minulosti pomohla s výsadbou více než 84 tisíc stromků, opravou stezek pro turisty, vybudování rybího přechodu nebo obnovou rašeliniště. Zájem o kalendář každým rokem narůstá a oproti prvnímu ročníku se jejich náklad prakticky zdvojnásobil. „Mám velikou radost, že si soutěž i kalendář našly mezi lidmi své místo a těší mě, že jsou ochotni tímto způsobem pomoci přírodě. Odměnou jim pak je celoroční pohled na krásné snímky,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky počátkem dubna a přihlásit se mohl kdokoliv, kdo do červnové uzávěrky zaslal snímek Jizerských hor. První ročník se konal v roce 2011 a za její historii poslali fotografové přes 800 snímků a vydáno bylo již 7 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. Mezi fotografy si soutěž našla své stálé místo a o prestižní umístění v kalendáři se jich letos utkalo 61. „Myslím si, že se nám podařilo vytvořit pěknou tradiční akci. Vážím si nejen všech fotografů, kteří nám své snímky zasílají, ale i těch, kteří se zapojí do internetového hlasování nebo si pak přijdou prohlédnout výstavu. Myslím si, že letošní ročník je opravdu povedený a věřím, že si kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018 opět získá spoustu svých příznivců,“ uzavírá Petrovský.