Vyberte nejkrásnější fotografii Jizerských hor

Do soutěže Zaostřeno na Jizerky se můžete zapojit i vy. Po celou dobu letních prázdnin mají čtenáři Libereckého deníku šanci vybírat nejkrásnější fotografii Jizerských hor.

Na internetových stránkách http://liberecky.denik.cz/ bude od počátku července každý týden nová sada fotografií, ze kterých vyberou čtenáři hlasováním vždy dva snímky, které postoupí do finále. Celkem proběhne osm kol a vybráno bude tedy dohromady 16 fotografií, které se pak počátkem září střetnou v závěrečném čtrnácti denním kole hlasování. Loňský ročník byl velmi dramatický až do samotného závěru. Bylo odevzdáno skoro 9 000 hlasů a i letos se dá očekávat napínavý souboj. Autor vítězné fotografie bude odměněn a jeho snímek se připojí na výstavu k těm, které vybírala odborná porota. „Po pečlivém hodnocení jich na výstavu vybrala 37 a musím uznat, že to letos neměli vzhledem ke kvalitě fotografií jednoduché. Zájem veřejnosti o Jizerské hory a různé pohledy na ně mě vždy velice potěší. Přiznám se, že v letošním ročníku je tolik krásných fotografií, že bych sám obtížně volil tu nejkrásnější,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila fotografickou soutěž počátkem dubna a přihlásit se mohl kdokoliv, kdo zaslal snímek Jizerských hor. Fotografií se do uzávěrky sešlo 212. Došlé snímky hodnotí i odborná porota, která vybírá 13 nejlepších, ze kterých nechá nadace vydat charitativní kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny a všichni soutěžící dostanou jeden výtisk kalendáře jako poděkování za účast. Vyhlášení proběhne v rámci vernisáže výstavy ve čtvrtek 12. října v libereckém centru Babylon. Zde bude zahájen i prodej kalendářů, jehož výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. „Velice mě těší stále se zvyšující zájem lidí o kalendář. Oproti prvnímu ročníku jsme jeho náklad již téměř zdvojnásobnili a i letos zvažujeme vytisknout kalendářů více,“ sdělil Petrovský. Díky výtěžku z jeho prodeje tak mohla nadace pomoci s výsadbou více než 84 tisíc stromků do Jizerských hor, opravou stezek pro turisty, vybudování rybího přechodu nebo obnovou rašeliniště. „Jsem rád, že má fotografická soutěž i tento charitativní rozměr. Principem našeho poslání je pomoc přírodě a peníze, které takto získáme, pomáhají na místech nejpotřebnějších. Vážím si nejen fotografů, ale i lidí, kteří nákupem kalendáře pomáhají Jizerským horám,“ vysvětluje Petrovský.

Soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena v roce 2011 a za její historii poslali fotografové přes 800 snímků a vydáno bylo již 7 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Mezi fotografy si soutěž našla své stále místo a o prestižní místo v kalendáři se jich letos utkalo 61. „Myslím si, že se nám podařilo vytvořit pěknou tradiční akci. Vážím si nejen všech fotografů, kteří nám své snímky zasílají, ale i těch, kteří se zapojí do internetového hlasování nebo si pak přijdou prohlédnout výstavu. Mohu slíbit, že ta letošní bude opravdu povedená stejně jako kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018,“ uzavírá Petrovský.