Veřejnost vybrala nejkrásnější fotku Jizerek

V osmi semifinálových a závěrečném finálovém kole fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky mohla veřejnost vybírat na stránkách Libereckého deníku, který je partnerem soutěže již od počátku, nejkrásnější fotku Jizerských hor. Hlasování probíhalo po celou dobu letních prázdnin a odevzdáno bylo přes deset ticích hlasů. Vítězem se v napínavém finále stal snímek Tomáše Kupce s názvem Ginzelova zahrádka. Fotografie se přidá k těm, co vybírala odborná porota a společně s benefičním kalendářem Zaostřeno na Jizerky 2020 se představí na vernisáži výstavy v úterý 24. září v 17 hodin v hotelu Centra Babylon v Liberci.

Zájem veřejnosti mi udělal opravdu velikou radost a autorovi předáme ceny od společnosti Canon na vernisáži výstavy. Oceníme zde i fotografy, jejichž snímky se dostaly do benefičního kalendáře,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která celou soutěž organizuje. „Díky fotosoutěži můžeme veřejnosti představit krásné snímky Jizerských hor a upozornit i na důležitost jejich ochrany,“ doplňuje Petrovský. Fotografická soutěž byla vyhlášená v březnu tohoto roku a více než 50 autorů poslalo přes 180 snímků. Mezi nimi vybírala i odborná porota, která také po pečlivém uvážení zvolila 13 nejlepších, ze kterých nadace sestavila benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Ten bude od vernisáže výstavy prodávat a výtěžek věnuje na projekt Jizersko-ještědského horského spolku s názvem Obnova evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. Díky němu bude v samém srdci Jizerských hor vysázeno 14 100 sazenic geneticky původních dřevin a dojde k vybudování přehrážek v místních rašeliništích, což povede ke zpomalení povrchového odtoku vody. Firmám nadace nabízí možnost nechat si na spodní pruh kalendáře, který je viditelný po celý rok, natisknout vlastní logo a prezentaci své společnosti. „Vydání kalendáře pro rok 2020 již finišuje a věřím, že si opět najde své příznivce, kterých je každým rokem stále více,“ vysvětluje Petrovský.

Kalendáře ve formátu A2 je možné každým rokem objednávat za cenu 300 Kč prostřednictvím E-shopu na internetových stránkách nadace, emailem i telefonicky. Výtěžek z prodeje kalendářů již pomohl například s výsadbami původních dřevin do Jizerských hor, opravou návštěvnické infrastruktury, vybudováním rybího přechodu na Smědé nebo záchranou rašeliniště na Nové louce. Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá nadace již od roku 2011. Za tu dobu poslali fotografové přes 1 800 snímků a vydáno bylo téměř 12 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Soutěž je určena pro všechny milovníky Jizerských hor, kteří jsou ochotni se s ostatními podělit o snímky, které zde zachytí. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné pohoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu.