Soutěžte s fotkou z Jizerských hor o místo v kalendáři

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila devátý ročník populární fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, jejímž mediálním partnerem je Liberecký deník. Zúčastnit se může každý, kdo zašle nadaci až čtyři snímky z Jizerských hor v papírové i elektronické podobě. Odborná porota následně vybere 13 nejlepších snímků, ze kterých vydá benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Výtěžek z jeho prodeje poputuje zpět na projekty pomáhající Jizerským horám. Uzávěrka je 7. června a podrobnější informace včetně kompletních pravidel naleznete na internetových stránkách nadace www.nadaceivanadejmala.cz.

„Cílem fotosoutěže je ukázat krásná místa Jizerských hor a upozornit tak na nutnost ochrany nejen tohoto pohoří, ale i přírody jako takové. Zároveň pomůžeme Jizerským horám díky prodeji kalendářů i finančně. A v neposlední řadě dáváme fotografům prostor pro představení svých unikátních snímků veřejnosti,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace. Po červnové uzávěrce bude došlé fotografie hodnotit odborná porota a jeden snímek vybere i široká veřejnost v internetovém hlasování na stránkách Libereckého deníku, který je partnerem soutěže již od počátku. Z širšího výběru vznikne celoroční putovní výstava, která bude mít vernisáž v říjnu. Zde bude představen i benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020 sestavený z 13 nejlepších snímků. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny od společnosti Canon a knihy od nadace. Všichni účastnící fotografické soutěže obdrží jeden výtisk kalendáře jako poděkování zdarma.

Snímky je potřebné zasílat v dostatečném rozlišení minimálně 800 pixelů emailem i vyvolané s velikostí delší strany od 28 do 63 cm. Pro otištění v kalendáři musí být snímky orientované na šířku. Nadace vydala již přes deset tisíc kalendářů a zájem o ně každým rokem stoupá. V prvním ročníku byl náklad 800 kusů a loni jich bylo již 1 600. Na skladě jich nadaci zbylo posledních pár kusů a i o ty je stále zájem. „Díky výtěžku z jejich prodeje jsme přispěli na záchranu rašeliniště na Nové louce, opravu turistických stezek v Jizerských horách nebo například na výsadbu desítek tisíc sazenic stromků. Výtěžek z letošního ročníku pomůže obnově evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. Zájem lidí mě opravdu velice těší a vážím si, že jsou ochotni tímto způsobem přispět na ochranu Jizerských hor,“ vypočítává Petrovský.

Nadace vyhlašuje fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky již od roku 2011 a každým rokem dorazí kolem dvou set snímků od přibližně 50 autorů. Krom fotografů z České republiky se pravidelně hlásí i ti z polské strany Jizerských hor. „Obdivuji práci poroty, která musí každý rok vybrat jen pár těch opravdu nejlepších fotek. Vážím si obrovského nadšení a nasazení fotografů, kteří dokáží zachytit nejen nová místa, která jsem třeba ani neznal, ale ukázat i ta tradiční zcela nečekaným pohledem. Často se na dané místo musí vypravit opakovaně i časně ráno, aby vystihli správné světlo i počasí.  Zároveň mám velikou radost, že se nám tu povedlo vybudovat tradiční soutěž, která má i širší rozměr v podobě pomoci Jizerským horám,“ uzavírá Petrovský.

Vyhlášení fotografické soutěže