Lidé vybrali nejkrásnější snímek Jizerských hor

Po celou dobu letních prázdnin vybírali čtenáři Libereckého deníku v internetovém hlasování fotografii Jizerských hor, která se jim líbí nejvíce. Odevzdáno bylo necelých devět tisíc hlasů a výsledek byl dramatický až do samotného finále. Nakonec se vítězem stal snímek pana Jakuba Jirkůva s názvem Bivak na Smrku. Fotografie se připojí k výstavní kolekci, kterou vybírala odborná porota a autor bude oceněn na vernisáži výstavy, která se koná v úterý 25. září od 17 hodin v libereckém centru Babylon.

Hlasování veřejnosti je jen jednou součástí celé fotosoutěže a jejím cílem je představit všechny soutěžní fotografie veřejnosti, mezi kterou je o snímky značný zájem,“ vysvětluje Ondřej Petrovský, ředitel pořádající Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody a doplňuje: „paralelně hodnotila všechny snímky i odborná porota, která vybírala fotografie do kalendáře a na celou výstavní kolekci. Autoři snímků, které otiskneme v připravovaném kalendáři, taktéž obdrží pěkné ceny a pro všechny zúčastněné budeme mít připravený jeden výtisk kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2019 zdarma.

Fotografickou soutěž vyhlásila nadace v březnu letošního roku již poosmé a krom putovní výstavy, která bude k vidění v obcích nejen libereckého kraje až do září příštího roku, je hlavním výstupem benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2019. Každým rokem je o něj mezi veřejností značný zájem a nadace pravidelně navyšuje jeho náklad. Výtěžek z jeho prodeje pomáhá Jizerským horám a v minulosti se díky tomu podařilo vysázet desítky tisíc sazenic, zachránit rašeliniště, kterému hrozil zánik, opravit turistické stezky v Jizerských horách nebo vybudovat rybí přechod na řece Smědé. Jeho cena je 300,- Kč a bude k dostání jak na samotné vernisáži, tak ho bude možné objednávat přímo u nadace. „Zájem lidí o kalendář mi dělá velikou radost, začínali jsme na 800 kusech a letos jsme jich nechali vyrobit již 1 600. Kalendář má tak nejen potěšit krásnými snímky Jizerských hor, ale zároveň jim i pomáhat,“ říká Petrovský.

Nadace vyhlašuje fotografickou soutěž již od roku 2011 a s nápadem tehdy přišel její předseda správní rady František Pelc. Za její historii poslali fotografové skoro 1,5 tisíce snímků a vydáno bylo již 8,5 tisíce kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. „Jsem velice rád, že se nám podařilo založit tradiční akci, která má úspěch jak u fotografů, tak i u široké veřejnosti a věřím, že tímto způsobem dokážeme lidem nejen ukázat krásy Jizerských hor a přírody jako takové, ale zároveň upozornit i na potřebnost její ochrany,“ uzavírá Petrovský.