Hlasování o nejkrásnější fotografii Jizerských hor je v polovině

Máte rádi Jizerské hory? Po celou dobu letních prázdnin je můžete „navštívit“ prostřednictvím fotografií, které zaslali jejich autoři do soutěže Zaostřeno na Jizerky. Na internetových stránkách Libereckého deníku probíhá hlasování o tu nejkrásnější a zapojit se můžete i Vy.

Každý týden v pátek je připravena nová galerie snímků, ze kterých můžou lidé vybírat tu, kterou považují za nejkrásnější. Celkem proběhne osm kol a z každého postoupí dva nejlépe hodnocené snímky do zářijového finálového hlasování. To bude trvat 14 dní a zde se rozhodne o absolutním vítězi této části soutěže. Vybraná fotografie se připojí k výstavní kolekci, kterou vybrala odborná porota, a její autor bude na její vernisáži oceněn. „Odevzdáno bylo již skoro 3 tisíce hlasů a mám radost z tak velikého zájmu veřejnosti. Je vidět, že fotky jsou povedené a Jizerské hory stále dokáží přitáhnout pozornost,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která soutěž pořádá.

Nadace vyhlásila fotografickou soutěž počátkem dubna a přihlásit se mohl kdokoliv, kdo zaslal snímek Jizerských hor. Fotografií se do uzávěrky sešlo 171. Z došlých snímků vybírá odborná porota také užší výběr 13 nejlepších, ze kterých nechá nadace vydat benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2019. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny  od společnosti Canon a všichni soutěžící dostanou jeden výtisk kalendáře jako poděkování za účast. Vyhlášení proběhne v rámci vernisáže výstavy v libereckém centru Babylon, která se uskuteční v úterý 25. září. Zde bude zahájen i prodej kalendářů, jehož výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. „V minulosti jsme díky tomu pomohli financovat záchranu rašeliniště na Nové louce, obnovu návštěvnické infrastruktury či výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. Zájem o kalendáře každým rokem stoupá a v letošním roce opět navýšíme jeho náklad,“ sdělil Petrovský.